ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Բանջարեղենը` եփա՞ծ, թե՞ տապակած. news.am
Ոմանք պնդում են, թե բանջարեղենն անհրաժեշտ է ուտել միայն հում վիճակում, մյուսներն ասում են, որ դրանք կարելի է եփել: Այժմ իսպանացի գիտնականները պնդում են, որ բանջարեղենը ձիթապտղի յուղով տապակելն անհամեմատ ավելի օգտակար է, քան` եփելը:
Գիտնականների խոսքով, ձիթապտղի յուղով տապակելը բանջարեղենում ավելացնում է հակաօքսիդանտների խտությունը, որոնք օգնում են կանխարգելել քաղցկեղային հիվանդությունները, դիաբետը եւ շատ այլ հիվանդություններ:
«Ի տարբերություն եփելուն, բանջարեղենը տապակելուց ավելանում է ֆենոլային միացությունների թիվը: Ճարպը, որպես ջերմության փոխանցման միջոց, մեծացնում է բանջարեղենում ֆենոլային միացությունների թիվը, ի տարբերություն, օրինակ, եփելիս, որի դեպքում ջերմությունը բանջարեղենին փոխանցվում է ջրի միջոցով», - նշել է Քրիստինա Սամանիեգո Սանչեսը Գրանադայի համալսարանից:
Պարզելու համար, թե պատրաստման տարբեր մեթոդներն ինչպես են ազդում բանջարեղենում հակաօքսիդանտների թվի վրա, գիտնականները հետազոտության շրջանակում փորձել են տապակել, եփել ե՛ւ ձիթայուղի ե՛ւ ջրի խառնուրդում պատրաստել կարտոֆիլ, դդում, լոլիկ ու սմբուկ: Հետո ստուգել են բոլոր ուտեստներում ճարպի, հեղուկի եւ հակաօքսիդանտների քանակությունը:
Պարզվել է, որ բանջարեղենը ձիթապտղի յուղում տապակելիս դրանում ավելանում է ճարպերի քանակությունը (հետեւաբար` կալորիաները) եւ նվազում է հեղուկի քանակությունը: Սակայն տապակած բանջարեղենում հակաօքսիդանտների քանակությունը նույնպես ավելանում է:
Այդ հետազոտության մասին գրում է Food Chemistry ամսագիրը:
Կարդացեք նաև
Գիտնականները հաշվարկել են, թե որքան ժամանակ է պետք անցկացնել բնության մեջ, որպեսզի դա, իսկապես, առողջության վրա դրական ազդեցություն ունենա: Հեղինակները նշում են, որ դա 2 ժամն է` յուրաքանչյուր շաբաթ: Եվ օգուտ ստանալու համար լրացուցիչ...
Սկրիպպսայի գիտահետազոտական ինստիտուտի (Scripps Research Institute) և Մեյո կլինիկայի (Mayo Clinic) գիտնականները ուսումնասիրել են բնական գունանյութ ֆիզետինի ազդեցությունը ծերության դեմ պայքարում...
Սկրիպպսայի գիտահետազոտական ինստիտուտի (Scripps Research Institute) և Մեյո կլինիկայի (Mayo Clinic) գիտնականները ուսումնասիրել են բնական գունանյութ ֆիզետինի ազդեցությունը ծերության դեմ պայքարում...
Նույն բարձի տևական օգտագործումը կամ անկողնային սպիտակեղենն ուշ-ուշ լվանալը կարող է առողջական խնդիրների հանգեցնել.
այդ թվում` ալերգիաների ու մաշկային հիվանդությունների...
ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ
- Ժողովրդական դեղամիջոցներ
- Հղիություն. 4-րդ ամիս
- Հղիություն. 7-րդ ամիս
- Կոճապղպեղ նույնն է՝ իմբիր, Ginger եւ Zingiber Officinale
- «Արագիլ» հիմնադրամը ստեղծված է՝ օգնելու անպտղությամբ տառապող զույգերին. Կարինե Թոխունց
- Հղիություն. 6-րդ ամիս
- Հղիություն. 2-րդ ամիս
- 4-7 ամսական երեխաների սնուցումը
- Ամուսնական առաջին գիշերը
- Ընկերության մասին
- Ինչպես ազատվել անցանկալի մազերից
- Խնձորը` պզուկների դեմ. ազատվիր նրանցից 1 գիշերվա ընթացքում
- Պարզվում է ապագա երեխայի սեռը կախված է մայրիկի սնունդից
- Դդում
- Հիվանդություն, որը փոխում է մեր կյանքը` կրծագեղձի քաղցկեղ
- Կոճապղպեղ՝ նիհարելու համար (կոճապղպեղի թեյ)
- Սեռական գրգռում
- Արգանդի միոմա. նախանշանները, պատճառներն ու բուժումը
- Երիցուկ դեղատնային - Ромашка аптечная - Matricaria chamomilla L.
- Չիչխանի օգտակար հատկությունները
- Հղիություն. 1-ին ամիս
- Քարավուզ (նույն ինքը՝ նեխուր)
- Ինչպես ազատվել բերանի վատ հոտից`պարզ միջոց
- Դիմակներ` մազերի համար
- Կրծքի ցավե՞ր ունեք. ինչ անել
- Ընդհանուր տեղեկություններ մարմնի համակարգերի մասին
- Հեշտոցային արտադրության պատճառները. մասնագետի անդրադարձը
- Բերանի խոռոչի լորձաթաղանթի ախտահարումը սովորական բշտախտի ժամանակ (սկիզբը` նախորդ համարում)
- Ընտրություն ըստ հորոսկոպի
- Հիվանդություն, որի համար պետք չէ ամաչել (թութք)
- Հղիությունը և նախապատրաստվելը դրան
- Խոսենք այդ մասին. ձեռնաշարժություն
- Երբ գլխացավն ախտանիշ է: Հանճարեղ և օժտված մարդկանց հիվանդություն
- Լեղաքարային հիվանդություն. բուժման մեթոդները
- Սեռական թուլության առաջին նախանշանները. news.am
- Ուլտրաձայնային դոպլերոգրաֆիա (երկակի (դուպլեքս) անոթների)
- Էկզեմայի տեսակները և բուժումը
- ՈւՆԱԲԻ: Արևելյան բժշկության գաղտնիքները
- Իրիդիոսքրինինգ
- Գամմա-դանակը նշտարի փոխարեն